Ποιοι ειμαστε

Η «ΑΝΙΜΑ» είναι μη κρατικός (μη κυβερνητικός) και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής στήριξης.

 

 

Η φιλοσοφία η οποία κινεί τον οργανισμό μας και αποτυπώνεται σε όλες μας τις δράσεις ακολουθεί τις παρακάτω αρχές:

 

 • Ψυχική υγεία είναι η κατάσταση ευεξίας όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον και όχι απλά η απουσία ενός προβλήματος ή μιας “διαταραχής”. (διαβάστε εδώ τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας)
 • Η ψυχική υγεία στηρίζεται κατά το ήμισυ στην άποψη που το κάθε άτομο έχει για τον εαυτό του και δεν είναι ένα ιδανικό που ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αναζητά να φτάσει, με βάση τα πρότυπα των άλλων.
 • Η ψυχική υγεία συνδέεται, επίσης, με κοινωνικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η αυτοχειρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να εξετάζεται ως αποτέλεσμα ψυχιατρικής διαταραχής, αλλά ως ένα περισσότερο σύνθετο – όσο και δυσάρεστο – γεγονός.
 • Πιστεύουμε ότι η αποδοχή χωρίς όρους, η ενσυναίσθηση και η αυθεντικότητα συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να απελευθερώσει το δυναμικό του χωρίς ενοχές και τελικά να νιώσει πιο ολοκληρωμένος και ευτυχής.
 • Η ενημέρωση και η πολύπλευρη πληροφόρηση είναι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική υποστήριξη και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που πλήττονται από διαφορετικά προβλήματα ζωής ή ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.
 • Οποιαδήποτε παρέμβαση σε έναν άνθρωπο με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας και κοινωνικής του κατάστασης, προϋποθέτει τη συναίνεσή του, έπειτα από την πλήρη ενημέρωσή του πάνω στις επιπτώσεις της όσον αφορά στη σωματική, προσωπική και κοινωνική του ζωή. Η συναίνεση αυτή πρέπει να στηρίζεται στην ειλικρινή και άμεση πληροφόρησή του.
 • Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την ψυχοκοινωνική παρέμβαση που μπορεί να χρειάζεται για τη βελτίωση της ζωής του, μπορεί να γίνει παραγωγικός και ισότιμο μέλος του κοινωνικού συνόλου.
 • Η ελευθερία της βούλησης κάθε ατόμου σε σχέση με τη δική του ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, πάντα με σεβασμό στη ζωή των άλλων.
 • Η επιστημονική γνώση αλλάζει και εμπλουτίζεται διαρκώς με αποτέλεσμα να χρειάζεται από μέρους μας να εκπαιδευόμαστε, να ενημερωνόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς, ώστε να είμαστε πάντα αποτελεσματικοί στο έργο μας.
 • Απορρίπτουμε κάθε είδους βία, σωματική, ψυχολογική, λεκτική, από όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον και αν απευθύνεται.
 • Πιστεύουμε ότι όταν ζητείται ή είναι απαραίτητη η υποστήριξή μας, έχουμε ηθική και επαγγελματική υποχρέωση να την προσφέρουμε. Το ίδιο θεωρούμε πως είναι καλό να κάνει κάθε άνθρωπος για κάποιον άλλο.

 


Για οποιαδήποτε ερώτηση, διευκρίνιση ή παρατήρηση, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.