ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Είναι πολλές οι πιθανότητες να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη. Ακολουθούν 5 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τον βοηθήσετε...

Η κατάθλιψη είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες ανωμαλίες στην ψυχική υγεία, παγκοσμίως. Eιδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ποσοστό κοντά στο 10% των ενηλίκων παλεύουν με την κατάθλιψη. Αλλά επειδή είναι μια ψυχική ασθένεια, μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να την καταλάβει και να την αποδεχθεί κανείς όπως ας πούμε, την υψηλή χοληστερόλη.

Μια σημαντική πηγή σύγχυσης, είναι η διαφορά μεταξύ του να έχει κανείς κατάθλιψη και να έχει απλά ένα καταθλιπτικό συναίσθημα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, μπορεί να βιώσουν συναισθηματικές διακυμάνσεις από καιρό σε καιρό, αλλά η κλινική κατάθλιψη είναι διαφορετική. Είναι μια ψυχική διαταραχή και δεν πρόκειται να φύγει μόνο και μόνο επειδή το θέλετε. Παραμένει για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες εβδομάδες και επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να εργαστεί, να ασκηθεί ή να σχετιστεί.

Είναι πολλές οι πιθανότητες να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να τον βοηθήσετε:

1. Βοηθήστε τον να βρει βοήθεια
Αν γνωρίζετε κάποιον που παλεύει με την κατάθλιψη, ενθαρρύνετέ τον–με ήπιο τρόπο - να αναζητήσει βοήθεια. Μπορείτε να προσφερθείτε ακόμη και να τον βοηθήσετε με συγκεκριμένες εργασίες, όπως είναι να ανατρέξετε σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους στην περιοχή σας ή κάνοντας μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε ένα γιατρό. Για τον άνθρωπο με κατάθλιψη, αυτά τα πρώτα βήματα μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητα.

2. Να είστε ενημερωμένοι
Αν αισθάνονται ενοχή ή ντροπή που έχουν κατάθλιψη, χρειάζεται να τους υπενθυμίζετε ότι η κατάθλιψη είναι μια ιατρική διαταραχή ακριβώς όπως το άσθμα ή ο διαβήτης. Δεν είναι μια αδυναμία ή ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και δεν θα πρέπει να περιμένουν από τον εαυτό τους απλά να το «ξεπεράσουν», όσο δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ένα σπασμένο χέρι. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για την ψυχική ασθένεια, τόσο βρίσκεστε σε καλύτερη θέση να καταλάβετε τι περνούν και να τους υποστηρίξετε.

3. Μην υποβαθμίζετε την ασθένεια
Αν δεν έχετε βιώσει κατάθλιψη εσείς οι ίδιοι, αποφύγετε να τη συγκρίνετε με τις φορές που είχατε βρεθεί στα «κάτω» σας. Αν προσπαθείτε να συγκρίνετε αυτό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη, με τα φυσιολογικά, προσωρινά συναισθήματα της θλίψης, ενδέχεται να νιώσουν περισσότερο ένοχοι που παλεύουν να την υπερβούν.

4. Εξάλειψτε το στίγμα
Μπορούμε να βοηθήσουμε, ακόμα και όταν μιλάμε ανοιχτά για την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι όταν κάποιος ρωτήσει κάποιον αν έχει αυτοκτονικές σκέψεις, μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας τους. Οι ανοιχτές συνομιλίες σχετικά με την ψυχική ασθένεια βοηθούν να διαβρωθεί το στίγμα και να καταστήσει την αναζήτηση βοήθειας ευκολότερη. Και, όσο περισσότεροι ασθενείς αναζητούν θεραπεία, τόσο περισσότεροι επιστήμονες θα μάθουν για την κατάθλιψη και οι θεραπείες θα γίνουν καλύτερες.

5. Συνεχίστε τη συνομιλία
Επειδή τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι άυλα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να δείχνει ότι είναι εντάξει, αλλά πραγματικά να παλεύει. Ακριβώς επειδή ο φίλος σας μπορεί να φαίνεται μια χαρά μια μέρα, μην υποθέσετε ότι έγινε «καλύτερα». Παραμείνετε υποστηρικτικοί.

----------------------------------------------
Πηγή: blog.ed.ted.com
Aπόδοση – Επιμέλεια: psychologynow