Η φιλοσοφια της ΑΝΙΜA

Όραμα

Όλοι μας να έχουμε την υποστήριξη, προστασία και φροντίδα που χρειαζόμαστε για να απολαμβάνουμε τη ζωή.
Κανένας άνθρωπος να μη χρειάζεται να αντιμετωπίζει μόνος τα προβλήματα της ζωής του.

Σκοπός

Σκοπός μας είναι να γίνει η ΑΝΙΜΑ η ουσιαστική και θετική επιλογή στην ψυχική υγεία και την κοινωνική στήριξη, να επιτευχθεί η ισότιμη συμμετοχή μας σε κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής υποστήριξης σε όλους.
Για να πετύχουμε το σκοπό μας:

 • δημιουργούμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής στήριξης που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων
 • εστιάζουμε στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας
 • ενημερώνουμε ειλικρινά και με συνέπεια όλους για θέματα που τους αφορούν
 • είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι έχουν παρεμφερείς στόχους και σκοπούς με μας για το κοινό καλό
 • αυτoαξιολογούμαστε και βελτιωνόμαστε συνεχώς

Ποιοι ειμαστε

Η «ΑΝΙΜΑ» είναι μη κρατικός (μη κυβερνητικός) και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής στήριξης.

 

 

Η φιλοσοφία η οποία κινεί τον οργανισμό μας και αποτυπώνεται σε όλες μας τις δράσεις ακολουθεί τις παρακάτω αρχές:

 

 • Ψυχική υγεία είναι η κατάσταση ευεξίας όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον και όχι απλά η απουσία ενός προβλήματος ή μιας “διαταραχής”. (διαβάστε εδώ τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας)
 • Η ψυχική υγεία στηρίζεται κατά το ήμισυ στην άποψη που το κάθε άτομο έχει για τον εαυτό του και δεν είναι ένα ιδανικό που ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αναζητά να φτάσει, με βάση τα πρότυπα των άλλων.
 • Η ψυχική υγεία συνδέεται, επίσης, με κοινωνικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η αυτοχειρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να εξετάζεται ως αποτέλεσμα ψυχιατρικής διαταραχής, αλλά ως ένα περισσότερο σύνθετο – όσο και δυσάρεστο – γεγονός.
 • Πιστεύουμε ότι η αποδοχή χωρίς όρους, η ενσυναίσθηση και η αυθεντικότητα συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να απελευθερώσει το δυναμικό του χωρίς ενοχές και τελικά να νιώσει πιο ολοκληρωμένος και ευτυχής.
 • Η ενημέρωση και η πολύπλευρη πληροφόρηση είναι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική υποστήριξη και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που πλήττονται από διαφορετικά προβλήματα ζωής ή ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.
 • Οποιαδήποτε παρέμβαση σε έναν άνθρωπο με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας και κοινωνικής του κατάστασης, προϋποθέτει τη συναίνεσή του, έπειτα από την πλήρη ενημέρωσή του πάνω στις επιπτώσεις της όσον αφορά στη σωματική, προσωπική και κοινωνική του ζωή. Η συναίνεση αυτή πρέπει να στηρίζεται στην ειλικρινή και άμεση πληροφόρησή του.
 • Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την ψυχοκοινωνική παρέμβαση που μπορεί να χρειάζεται για τη βελτίωση της ζωής του, μπορεί να γίνει παραγωγικός και ισότιμο μέλος του κοινωνικού συνόλου.
 • Η ελευθερία της βούλησης κάθε ατόμου σε σχέση με τη δική του ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, πάντα με σεβασμό στη ζωή των άλλων.
 • Η επιστημονική γνώση αλλάζει και εμπλουτίζεται διαρκώς με αποτέλεσμα να χρειάζεται από μέρους μας να εκπαιδευόμαστε, να ενημερωνόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς, ώστε να είμαστε πάντα αποτελεσματικοί στο έργο μας.
 • Απορρίπτουμε κάθε είδους βία, σωματική, ψυχολογική, λεκτική, από όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον και αν απευθύνεται.
 • Πιστεύουμε ότι όταν ζητείται ή είναι απαραίτητη η υποστήριξή μας, έχουμε ηθική και επαγγελματική υποχρέωση να την προσφέρουμε. Το ίδιο θεωρούμε πως είναι καλό να κάνει κάθε άνθρωπος για κάποιον άλλο.

 


Για οποιαδήποτε ερώτηση, διευκρίνιση ή παρατήρηση, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Partner Excellence 2010

Βράβευση της «ΑΝΙΜΑ αμκε-μκο» από το Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής Υγείας σε Χώρους Εργασίας.


Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 η ΑΝΙΜΑ βραβεύτηκε από το Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής της Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ΕΔΠΥΧΕ) για τη σημαντική δέσμευσή της στη Διαχείριση της Υγείας και ιδιαίτερα της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας «Εργασία σε Αρμονία με τη Ζωή».
Η επιβράβευση αυτή μας δίνει δύναμη να κάνουμε συνεχώς πράξη τις αρχές μας, θεωρώντας ότι η ψυχική υγεία δεν περιορίζεται «στο ντιβάνι». Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε «θεραπευτικά» και υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα, αρκεί να το θελήσουμε.
Συνεχίζουμε με αίσθημα ευθύνης, ώστε να φανούμε αντάξιοι της επιβράβευσης αυτής και στο μέλλον.

 

 

 

Αγωγη κοινοτητας

Αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της επανένταξης των ενοίκων μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με την άγνοια πολλών ανθρώπων γύρω από θέματα ψυχικής υγείας, προβλημάτων ζωής και εγκλεισμού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται αυτούς τους ανθρώπους ή τους λυπούνται.
Ο φόβος για τον "ψυχικά ασθενή" κρύβει προκαταλήψεις και άγνοια, που αγωνιζόμαστε να εξηγήσουμε με τρόπο συστηματικό, «εκπαιδεύοντας» όλους τους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να μάθουν.

Η ΑΝΙΜΑ επεξεργάζεται σε αυτή τη φάση δύο διαφορετικές δράσεις με στόχο την ενεργή συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου στο «χορό της ψυχικής υγείας»:

 • οργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις και ομιλίες, σε διάφορους χώρους,
 • προωθεί την εκστρατεία «Κοίταξέ με, Ρώτησέ με!»,
 • προσκαλεί το κοινό να υιοθετήσει το πράσινο κορδελάκι – το σήμα υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας παγκοσμίως!

Μοναδα Ψυχοκοινωνικης Αποκαταστασης

Η πρώτη και βασική δραστηριότητα του φορέα μας είναι η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΝΙΜΑ που βρίσκεται στον Κορυδαλλό και λειτουργεί από τις 29 Μαΐου 2006.
Ο ειδικά διαμορφωμένος και εξοπλισμένος χώρος των 650 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενεί 15 άνδρες και γυναίκες πρώην εγκλείστους σε ψυχιατρικά ιδρύματα και – τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα της διαμονής τους – αυτός ο χώρος είναι το σπίτι τους

Αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ένοικοι της Μονάδας μας είναι ο χρόνιος εγκλεισμός και ιδρυματισμός τους παρά η "ψυχική τους ασθένεια", εργαζόμαστε καθημερινά μαζί τους ώστε να ξανακερδίσουν το χαμένο χρόνο και να "ξαναμάθουν να ζουν".

Ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά!
Μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να ζητήσετε να συμμετάσχετε σε κάποια από τις κοινωνικές εκδηλώσεις που οργανώνουμε κάθε χρόνο ή να εργαστείτε εθελοντικά μαζί μας.

Εκπαιδευση - πρακτικη ασκηση

Αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο και πολυσήμαντο έργο, γρήγορα καταλάβαμε ότι η εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, των φοιτητών και ενδιαφερομένων είναι ίσως η σημαντικότερη ευθύνη μας.
Έτσι, η ΑΝΙΜΑ:

 • Προωθεί προγράμματα εκπαίδευσης on-the-job ("στον χώρο εργασίας") για τους εργαζόμενούς της, καθώς και σεμινάρια σε συνεργασία με Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, για τη διασφάλιση και πιστοποιημένη εκπαίδευση των εργαζομένων της
 • Σχεδιάζει και υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για τους εθελοντές που πρόκειται να αναλάβουν δράση στο χώρο της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης
 • Υποστηρίζει – σε ειδικές περιπτώσεις και οικονομικά – την εκπαίδευση του προσωπικού της και σε άλλους εκπαιδευτικούς χώρους (Μεταπτυχιακά προγράμματα, κ.λπ.)
 • Αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και βιωματικής εκπαίδευσης για ομάδες εργαζομένων άλλων χώρων και οργανισμών κατά περίπτωση
 • Προσφέρει τη δυνατότητα σε σπουδαστές και φοιτητές να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στο χώρο της αποκατάστασης, της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης της κοινότητας, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της παροχής υπηρεσιών στήριξης κατ' οίκον ή/και της επιστημονικής έρευνας με την καθοδήγηση καταρτισμένων επαγγελματιών.
 • Προσφέρει τη δυνατότητα σε σπουδαστές Πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε. να υλοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση μέσω του προγράμματος Erasmus+.

Ομαδα προβληματισμου και αυτοεκπαιδευσης

Στο περιβάλλον εργασίας μας προκύπτουν καθημερινά ερωτήματα και ζητήματα που πιθανόν δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν μονοσήμαντα και ίσως μας φέρνουν αντιμέτωπους ακόμη και με την παραίτησή μας από την εργασία μας.
Όσοι λοιπόν αναρωτιόμαστε:

 • Αν οι πρακτικές μας είναι επαρκείς
 • Αν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους χρήστες των υπηρεσιών μας
 • Αν είναι ανθρωποκεντρικές ή ασθενειο-κεντρικές
 • Αν τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας που έχουν χαρακτηριστεί «ψυχικά ασθενείς» γίνονται σεβαστά
 • Αν η εκπαίδευσή μας είναι αρκετή ή αν μας χρειάζεται

Μπορούμε να συζητήσουμε και να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας σε μια Ομάδα προβληματισμού και αυτοβοήθειας. Οι εργαζόμενοι της «ΑΝΙΜΑ» πήραν την πρωτοβουλία να αναζητήσουν και άλλους σπουδαστές ή επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας που θα ήθελαν να:

 • Εκπαιδεύονται διαρκώς χωρίς να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από «αυθεντίες»
 • Ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν
 • Έχουν άποψη για ό,τι συμβαίνει στην ψυχική υγεία


Η Ομάδα Π&Α δεν έχει περιορισμό ως προς τη θεματολογία. Δεν διοικείται και δεν ελέγχεται από κανέναν – ούτε από τη διοίκηση του φορέα – και δεν λογοκρίνεται. Είναι μια ομάδα κυρίως για τη δική μας ψυχική υγεία...

Εθελοντισμος

Η εθελοντική δράση δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφράσουν τα πιο βαθιά αλτρουιστικά συναισθήματά τους, καθώς και να αποκτήσουν ένα πιο ενεργό και δυναμικό ρόλο ενισχύοντας το έργο και προάγοντας την ψυχική υγεία.
Εθελοντής είναι κάθε άτομο που προσφέρει το χρόνο του χωρίς αμοιβή και που είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικής στήριξης. Όλοι οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι να γίνουν εθελοντές.
Κάθε εθελοντής είναι σημαντικός συνεργάτης, ο οποίος εκπαιδεύεται από το επιστημονικό προσωπικό, αναλαμβάνει συγκεκριμένους ρόλους και εντάσσεται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων της μονάδας.
Στο εθελοντικό πρόγραμμα της ΑΝΙΜΑ μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες των ενοίκων, να τους γνωρίσει και να βοηθήσει στην κοινωνική επανένταξή τους.


Ενδεικτικές Δραστηριότητες:
Εσωτερικές: Μαγειρική, εργοθεραπεία-καλλιτεχνικά, κηπουρική, δραστηριότητες φροντίδας και αισθητικής κα.
Εξωτερικές: Έξοδο για καφέ, σινεμά, θέατρο, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και ημερίδες κ.α.
Σε περίπτωση ενδιαφέροντος παρακαλείστε να αποστείλετε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, αναγράφοντας το ενδιαφέρον σας στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210-4964481.